REȚEAUA BANCHERILOR. CAB a amânat judecarea „lotului” Locic

REȚEAUA BANCHERILOR. CAB a amânat judecarea lotului Locic
Publicat: 15/12/2012, 16:52
Actualizat: 15/12/2012, 16:52

Marius Locic și alte 12 persoane din dosarul fraudelor bancare, printre care doi directori de la BRD, au părăsit Curtea de Apel București, vineri noapte, după ce instanța a decis să reia sâmbătă judecarea propunerilor de arestare preventivă a lor, iar acestora le-au expirat ordonanțele de reținere.

Judecătoarea Luciana Mera i-a audiat, vineri seară, pe toți cei 13, iar ulterior a hotărât să reia sâmbătă dimineață, la ora 10.00, dezbaterile privind propunerile de arestare.

Mera a arătat că dorește ca atât ca ea, cât și acuzarea și apărarea să fie în deplinătatea facultăților și lipsiți de oboseală.

În acest context, ordonanțele de reținere emise de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru cei 13 au expirat, astfel că aceștia au fost eliberați și au părăsit Curtea de Apel București.

Cei 13 sunt Adrian Martiș (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanți), Elena Blaga, Orlando Ionuț Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creștin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter și Camilia Damiela Pop (notar).

Totodată, în cazul lui Vasile Creștin, Constantin Irinel Militaru și Mihăiță Cătălin Rușitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanța a amânat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, dată până la care să fie îndeplinite procedurile de citare a învinuiților.

Vineri seară, alte șapte persoane din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro au fost arestate preventiv, potrivit deciziei luate de un alt complet al Curții de Apel București (CAB), prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii DIICOT.

Au primit, astfel, mandate de arestare preventivă Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu și Livia Bobu.

În acest dosar, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martiș (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanți), Elena Blaga, Orlando Ionuț Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creștin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter și Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toți cei 20 au fost formulate propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pentru soluționarea operativă a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost împărțite în două loturi, solicitările de arestare preventivă a lor fiind judecate în paralel, vineri seară, de doi judecători ai CAB, respectiv Elena Adrian Băjan și Luciana Mera.

Anchetatorii au emis și 21 de ordonanțe de obligare de a nu părăsi țara timp de 30 de zile, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii DIICOT au arătat, într-un proces verbal de aducere la cunoștință a acuzațiilor obținut de MEDIAFAX, că Adrian Martiș, director executiv la BRD Unirea, Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanți, și Vasile Creștin erau liderii grupării ce se ocupa cu fraude bancare, urmărind obținerea a mari sume de bani prin inducerea și menținerea în eroare a băncii.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziții în București și trei județe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a șapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul București, învinuiții au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv prin obținerea în mod ilegal de credite de la două unități bancare, pentru un număr de 35 de societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susțin că membrii grupului infracțional ar fi fost sprijiniți de șapte directori generali sau directori comerciali ai unităților bancare, acuzați că ar fi coordonat procedurile de selecție a firmelor, ar fi dat avize pentru risc și ar fi aprobat creditele deși documentațiile firmelor nu întruneau cerințele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită și de șase funcționari de la unitățile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat și de sprijinul unor evaluatori autorizați, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În același dosar sunt cercetați și patru notari publici care ar fi încheiat și autentificat contractele de garanție ipotecară.

„Contractele de garanție ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate și autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piață și la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleași bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obținerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD și în prezent vicepreședinte Volksbank, șefi ai sucursalelor BRD Unirii și Dorobanți și responsabili ATE Bank sunt cercetați de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic și frații Creștin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicați patru notari, unul dintre aceștia fiind soția lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au în competență autentificarea contractelor de vânzare și a contractelor de ipotecă asupra bunurilor imobile, la cererea vânzătorilor, cumpărătorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanți), precum și a instituțiilor bancare și financiare nebancare. Obligația notarului public este de a verifica situația juridică a bunului imobil, modalitatea de dobândire a acestuia, și actele care stau la baza dobândirii proprietății, sarcinile existente asupra imobilului, precum și situația fiscală a proprietății, preciza, joi, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

„Notarii publici nu au nici competențe și nici calificarea necesară pentru evaluarea bunurilor aduse în garanție, această evaluare fiind făcută exclusiv la cererea băncilor, de către evaluatori agreați de acestea, atestați de ANEVAR (Uniunea Națională a Evaluatorilor Autorizați din România-n.r.) tocmai în acest scop. Contractele de credit încheiate de bancă nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici”, susținea UNNPR.

BRD a anunțat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de perchezițiile DIICOT la două dintre unitățile sale, în cadrul unor investigații cu privire la obținerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autoritățile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

Vineri, BRD a precizat și că a descoperit, cu câteva luni în urmă, câteva scheme de finanțare ilegală și a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control și a desfăcut contractele de muncă ale salariaților care nu au respectat normele și procedurile interne.

Volksbank a anunțat, tot joi că, în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritățile, încă din mai 2010, pentru credite obținute în baza unor documente falsificate și că expunerea băncii este de doar 8 milioane de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...